ماراتن اسم های عجیب و غریب از کودکان دیروزی تا کودکان امروزی
درحالی که انتخاب نام مناسب برای فرزند شناسنامه فرهنگی والدین و نشانه سلیقه سالم خانواده است، این روزها شاهد نامهایی بر کودکانیم که نه تنها مفهومی ندارند حتی تلفظ آنها هم کار سختی است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از آفتاب دل، اولین هدیه وعطای هریک از شما به فرزندتان , نام نیکو و اسم خوب و زیبایی است که به او اختصاص می دهید .
انتخاب نام مناسب برای فرزندان ، شناسنامه فرهنگی – اعتقادی پدر و مادر است. نام نیکوی فرزند گواه سلیقه ی سالم خانواده و دور اندیشی و سلامت و حسن انتخاب آنان است.
توجه به معنای نام کودک بسیار مهم است. بعضی اسامی معنی خوبی ندارند و خانواده ها با نا آگاهی این اسامی را روی فرزندانشان می گذارند.
این روزها بعضی از والدین ترجیح شان این است که اسم بچه شان را یک نام خاص بگذارند. برای همین سازمان ثبت احوال پر شده از اسامی که شبیه هیچ اسم دیگری نیستند.
اسامی که خانواده های ایرانی برای فرزندان خود انتخاب می کنند، با توجه به نوع خانواده ها ریشه های متفاوتی دارد. بیشتر خانواده ها به دنبال نامهای اصیل ایرانی هستند. بعضی خانواده ها هم به اسامی عربی و مذهبی علاقه دارند. همچنین در اسامی ایرانیان نامهایی با ریشه ترکی، کردی، عبری، اَوستایی، پهلوی، لاتین، انگلیسی، ارمنی، هندی، یونانی و… نیز به چشم می خورد.
اگر در دهه 70 محمد ها وکورش ها زیاد بودند و در دهه 80 پارساها و ایلیاها، در این سال ها نوبت به پادرا و هیراد و رشان و … رسیده است. ظهور این جریان در سال های اخیر موجب شده که مردم در نامگذاری به دنبال واژه های جدید باشند، واژه هایی که قبلا خیلی مورد استفاده قرار نمی گرفته و به دلایلی بخشی از والدین علاقه دارند که از این اسامی برای فرزندانشان استفاده کنند. این نوع نام ها را در سازمان ثبت احوال اسم های نو پدید می گویند که از چند منبع وارد پروسه نامگذاری شده اند.
به گفته کارشناسان ثبت احوال، در میان اسامی نامناسب نام ها در ایران، نامهایی به چشم میخورد که در میان بعضی از قبایل و روستاها به مناسبتهایی برای دختران و پسران در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال وقتی در میان یک خانواده چند دختر پیاپی از مادری زاده میشدند، نام آخرین فرزند را «دختربس» انتخاب میکردند تا بنابر باور عمومیشان، تولد نوزاد دختر متوقف شود و مادر از آن پس فرزند «پسر» به دنیا بیاورد.
با دقت بیشتر متوجه میشوید که اغلب مراجعهکنندگان این چنینی به دفاتر ثبت احوال یا پسران و دختران جوان هستند یا کسانیکه در شرکت و محل کارشان سمتی دارند و میخواهند اسم بهتری داشته باشند.
شاید در میان فامیل یا دوستان دیده باشیم که دختر و پسری دو اسمه هستند و خودشان اصرار دارند اسم شناسنامهایشان را کسی نداند. کارشناسان بر این باورند که پدر و مادرها باید اسمهایی انتخاب کنند که باعث سرخوردگی بچههایشان در محیطهای اجتماعی نشود.
البته در ثبت احوال که اسمگذاری تنها یک بخش از وظایفش است، هر اسمی تغییر پیدا نمیکند و گاهی متقاضیان باید از دادگاه حکم بگیرند.نخستین کاری که ثبت احوال انجام میدهد صدور شناسنامه است. ولادت هر طفل در ایران اعم از اینکه پدر و مادر طفل ایرانی یا خارجی باشد باید به سازمان ثبت احوال کشور اعلام شود و برای کودک نام انتخاب و شناسنامه صادر کنند. این کار شروع داستان شناسنامه در زندگی ایرانیان است که سرانجام با یک مهر باطل در زمان مرگ به پایان میرسد.
اما داستان شناسنامه در زندگی افراد تنها به تولد و مرگ محدود نمیشود. مسئولیتهای بسیاری برعهده سازمان ثبت احوال است که از جمله این مسئولیتها میتوان به ثبت ازدواج، ثبت مشخصات منسوبین، صدور کارت شناسایی ملی، ثبت وفات ایرانیان خارج از کشور، اصلاح تاریخ تولد، تغییر نام و نام خانوادگی و خدمات مربوط به صدور شناسنامه اشاره کرد.
در این میان به دلیل تنوع نامها، الگوهای نامگذاری زیادی مانند الگوهای توصیفی، دینی و مذهبی، ملی باستانی، قومی، منطقهای، ترکیبی، نامگلها، طبیعت، حیوانات زیبا، پرندگان، کوهها، رودها و نام موجودات خیالی و تاریخی وجود دارد. در این میان 14 الگوی نامگذاری برای پسران و 18 الگوی نامگذاری برای دختران وجود دارد که به همین دلیل تنوع نامهای دخترانه از نامهای پسرانه بیشتر است.
در ثبت احوال کشور اسامی عجیب زیادی مانند شفتالو، شربت، علاقه، غم، اهریمن، باباقلی، ملخ، چیته، للو، آفت،گل سیف، همرو، اجبار، حالتاج، پنیر، پوپول، آقابگم، پارچه و بسیاری نامهای دیگر برای زنان و مردان به ثبت رسیده که بسیاری از آنها مربوط به سالها قبل هستند و دیگر اجازه ثبت اینگونه اسامی در شناسنامهها داده نمیشود.
نامگذاری با نامهای نا مأنوس و عجیب و غریب مشکلات جدی را برای صاحب اسم به وجود می آورد و او را منزوی و گوشه گیر خواهد کرد.
؛ برخی از نامها باعث ایجاد شخصیت در افراد شده و بعضی از شخصیت ها نیز سبب بروز نام ها می شوند و استفاده از اسامی ائمه به شرط مذهبی بودن خانواده و ارائه آموزش های لازم سبب بروز شخصیت های خوب و پسندیده در افراد می شود.بنابراین والدین ، براى فرزندانشان نام نیکو و شایسته انتخاب کنند و موجبات مسرت و خرسندى او را فراهم سازند تا کرامت انسانى او در اجتماع حفظ و حراست گردد.
والدین ایرانی شایسته است که بهترین نامها و کنیهها را برای فرزندانشان برگزینند و از انتخاب نامهائی که ارزش آنها را کم میکند و کرامت و احترام آنها را خدشهدار میسازد و باعث انحطاط شخصیت و معنویات آنها میشود، خودداری نمایند. از همان ابتدا کودک را به نامی گوش نواز و دلانگیز صدا بزنند تا کودک احساس شخصیت کند و روحیه احترام و محبت به اطرافیان و بزرگان خانواده در وجودش بیشتر شود و روش برخورد با اطرافیان و اظهار محبت و ادب به آنان را یاد بگیرد.
در آخر اینکه قرار نیست همه بچه هایی که به دنیا می آیند، آرتیست و آرت دوست باشند، جوری برای کودکتان اسم انتخاب کنیدکه اگر راننده کامیون یا جراح مغز و اعصاب شد. رویش بشود اسمش را بنویسد و زیرش را امضا کند.